a-ha – Summer Moved On

2000s mest etterlengtede comeback, i alle fall her hjemme, kom fra a-ha. Selv om ikke Summer Moved On akkurat ble en monsterhit, førte låten trioen tilbake til topps. Og til en storselger med albumet Minor Earth |Major Sky.

a-ha hadde etter Paralympics-låten Shapes That Go Together i 1994, hadde tatt seg en mer eller mindre uoffisiell pause. Og i realiteten var vel a-ha som gruppe oppløst. Slitasjen innad hadde blitt for stor, og man var svært uenige om i hvilken musikalsk retning a-ha skulle videreføres.

a-ha hadde alltid vært avhengige av en produsent eller to til å holde guttene i ørene, og Memorial Beach i 1993 kan i ettertid sees på som et godt eksempel på hvordan det gikk uten en syvende far i huset.

Der East of the Sun fra 1990 hadde vist at det var mulig å bli «voksne» som artister og musikere med populariteten i behold, ble Memorial Beach enn innadvendt affære som i realiteten stod altfor langt unna hva både publikum og kritikere ønsket og forventet fra a-ha som navn.

Etter en fire års kanskje nødvendig pause, skulle 1998 bli året da a-ha igjen stod sammen. Da på en egentlig engangs-opptreden på årets Nobel-galla. Summer Moved On ble der fremført for første gang i en tidlig versjon, og responsen etterpå ble såpass varm – at a-ha fant sammen for godt og vendte tilbake til studio.

Resultatet ble Minor Earth |Major Sky utgitt i april 2000, som vel på ingen måter var feilfri. Men albumet viste at a-ha stadig hadde relevante ambisjoner, der utgivelsen fremstod som en fin miks av gruppens lydbilder fra de to første tiårene. Og den syvende faren denne gangen, var briten Niven Garland – som sørget for et lydbilde som maktet å plassere a-ha rett inn i tiden.

Summer Moved On skjøt i forkant rett til topps på de norske listene, og viste seg sterk nok til å smelle inn på topp 10 på det viktige tyske markedet. Der svenskene riste på hodet, om de i det hele tatt hørte låten, maktet a-ha igjen å krype inn på topp 40-låt i Storbritannia.

Videre singler fra albumet gjorde det ikke så bra, men den opprinnelige Savoylåten Velvet fikk solid oppmerksomhet med en nokså vågal musikkvideo.

At a-ha stadig var en noe delt fraksjon, fremstod allikevel tydelig om man studerte låtene på utgivelsene. Morten Harket deltok ikke som låtskriver på Furuholmen og Waaktaar-Savoys låter, og og samarbeidet i stedet med sine egne tekstforfattere og samarbeidspartnere.

Uansett var mottakelsen mer en god nok til at trioen la ut på en stor turné i etterkant i Japan og Europa, som betimelig nok ble avsluttet nettopp på Nobel-konserten på tampen av 2001. Konserten som hadde ført trioen sammen igjen tre år tidligere.

Året etter ble det klart at a-ha – for denne gang – hadde kommet for å bli, da Lifelines ble utgitt – og med Forever Not Yours som nok en nummer 1 for gruppen.


a-ha

Summer Moved On
(Paul Waaktaar-Savoy)
2000 WEA
Produsert av Boogieman og Roland Spremberg
Utgitt på albumet Minor Earth | Major Sky