Darude – Sandstorm

Darude skulle bli et av de første navnene som virkelig utnyttet internett som promoteringskanal. Og det første finske navnet noensinne som toppet de norske listene.

Ikke siden 1981 hadde vi hatt en finsk hitlåt i Norge.

Bak Darude fant vi Ville Virtanen (f. 1975) – som igjen hadde fulle navnet Toni-Ville Henrik Virtanen. Han var en student i Turku, da han på midten av 90-tallet startet å eksperimentere med nokså primitive musikk-programmer på hjemme-PC-en.

I stedet for å kaste seg inn på den pågående eurodance-bølgen, søkte Virtanen seg heller mot klubbmiljøene og house-musikken. Og allerede fra 1998 startet han aktivt å bruke nettstedet mp3.com for å promotere låtene sidene. Et nettsted som frem til 2003 nærmest fungerte som dagens Soundcloud.

Artistnavnet ble en noe tilfeldig omskriving av «The Rude».

Det var produsenten JS16 (Jaakko Salovaara) som fanget opp Sandstorm i 1999, og den instrumentale klubblåten ble raskt en stor hit hjemme i Finland. På vårparten 2000 spredte suksessen seg til de fleste europeiske landene, der den i Norge toppet listene i fem uker midt på sommeren.

Sandstorm skulle bli en av de siste virkelig store låtene med elementer fra 90-tallets house og dance, og Darude unngikk (så vidt) å bli en stor døgnflue da han maktet en hit nummer to med Feel the Beat (18 i Norge) litt senere på året.

Darude maktet selvfølgelig ikke å komme i nærheten av suksessen fra 2000 senere i karrieren. Og det hjalp ikke på at popmarkedet endret seg mye i årene som kom. Han innså nok dette selv, og «omdannet» både seg selv og karrieren til å bli en DJ med bare sporadiske utgivelser gjennom årene.

Flere av låtene hans ble i utdrag populære som ringetoner utover 2000-tallet, og ved siden av stadig klubbopptredener og DJ-turnéer – hadde han i mange år sitt eget radioshow hjemme i Finland.

Som klubbartist ble han stor – og god nok – til at han gjennom mange år opererte på lister over verdens beste DJ-er.

I 2019 var han tilbake for det europeiske publikumet som Finlands håp til Eurovison, uten at Look Away maktet å ta landet til finalen. Det gikk vel strengt tatt forferdelig dårlig. Darude endte helt sist i sin semifinale.

Etter å ha hatt residens i USA gjennom mange år, bor Ville i dag hjemme i Finland med familie. Og hans siste ordinære utgivelse var albumet Moments fra 2015.


DARUDE

Sandstorm
(Ville Virtanen)
2000 16 Inch Records/BMG RCA
Produsert av Jaakko «JS16» Salovaara
Utgitt på albumet Before the Storm