Fragma – Toca’s Miracle

Ved siden av Darude, var det tyske prosjektet Fragma årets alibi for de mer klubbvennlige rytmene. Og det med en låt som opprinnelig aldri var tenkt utgitt.

Fragma var opprinnelig brødrene Dirk og Marco Duderstadt, som i 1998 kom i kontakt med produsenten Ramon Zenker. En Zenker som til da hadde hatt størst suksess med Bellinis muntre sommerlåt i Samba de Janeiro.

De satset på en nokså sedvanlig 90-talls miks satt midt mellom eurodance og trance, og fremstod i alle fall fra starten av som et typisk studioprosjekt uten et fast ansikt utad.

Debutsinglen Toca Me skapte en god del radiospilling da denne ble utgitt i 1999, og gjorde det av en eller annen grunn best på de britiske listene der den klatret helt til en nummer 11.

Da prosjektet så ut til å forsvinne som nok et navn med bare moderat suksess utover klubbmiljøene, fanget britiske DJ Vimto opp låten. Og satte den instrumentale versjonen sammen med låten I Need a Miracle utgitt av artisten Coco fra 1996.

DJ Vimtos miks av de to låtene ble utgitt som en såkalt bootleg, uten medvirkning fra verken Coco eller Fragma. Og ble raskt så populær, at Fragma selv bestemte seg for sin egen og «lovlige» utgivelse av versjonen.

Resultatet ble en låt som sakte klatret høyt på listene i hele Europa, til en nummer 2 i Norge – og like til topps på de britiske listene. I Norge var den en sommerlåt, som imidlertid ble noe forbigått av en rekke andre sterke sommerhits dette året.

Toca’s Miracle blir ofte trukket frem som en av de bedre klubblåtene tusenårsskiftet, og Fragma viste med et par påfølgende låter at de hadde mer å komme med. Både Everytime You Need Me og You Are Alive ble måtelige hits i etterkant, og begge gjestet også Topp 20 i Norge.

Brødrene hentet også inn tyske Damae som fast vokalist og frontfigur, et samarbeid som varte helt til 2012. Spesielt i Mellom-Europa ble Damae synonymt med Fragma som navn, selv om brødrene bak prosjektet fortsatte i mange år med låter og produksjoner også uten hennes medvirkning.

Fra 2005 forsvant Fragma synlig fra listene, men de har holdt det gående som et klubbprosjekt med stadige turnéer og opptredener. Selvfølgelig nok ble deres største suksesser i etterkant remikser og nye innspillinger av blant annet Toca’s Miracle – med størst gehør og popularitet i en utgave fra 2008.


FRAGMA

Toca’s Miracle
(Dirk Duderstadt/Marco Duderstadt/Ramon Zenker/Rob Davies/Victor Imbrez)
2000 Orbit/Virgin
Produsert av Dirk Duderstadt, Marco Duderstadt og Ramon Zenker
Utgitt på albumet Toca