Madonna – American Pie | Music

Madonna hadde gjenvunnet både seg selv, kritikere og publikum gjennom hennes Ray of Light i 1998. Trenden med å utfordre, men samtidig fenge, tok hun enda et skritt videre to år senere.

Der Ray of Light hadde kikket innover, skulle Music se fremover. Mye av musikken som kom, hadde nesten litt futuriske lydbilder i seg. Og viste Madonnas evner til å ta til seg nye trender nok en gang. Tidlig på 90-tallet hadde dette ikke slått fullt så heldig ut. Denne gangen ble resultatet adskillig heldigere.

Planen etter Ray of Light hadde i grunnen vært en storslått turné i kjølvannet av utgivelsen, men disse tankene ble spolert både av Madonnas graviditet – men også innspillingen av filmen The Next Best Thing. Nok en film som ikke akkurat ble strålende mottatt, men den fostret hennes første hit av tusenåret: American Pie.

Til kanskje Madonnas litt forargelse fikk låten utvilsomt drahjelp av 1999-filmen av samme navn, og spesielt blant det europeiske publikumet var det mange som trodde låt og film hadde en nokså klar forbindelse. Noe de jo slett ikke hadde.

Låten var en av Madonnas særdeles få cover-innspillinger, i sin tid utgitt av Don McLean tilbake i 1971. Da en stor hit i de store platelandene, og faktisk med en liten listeplassering på VGs daværende Topp 10.

I Madonnas utgave ble den utover senvinteren og våren en av årets første virkelig store låter, og gikk til topps i en rekke land. I Norge med fem uker på topp. Av pressen ble den både elsket og hatet, og senere utgitt på albumet Music. Men kun i den internasjonale utgaven, og ikke på hjemmebane i USA.

Madonna selv ønsket visstnok ikke låten inkludert på denne utgivelsen, og distanserte seg senere noe fra innspillingen ved å ekskludere American Pie fra fremtidige best of’s og samlinger.

I august kom deretter låten Music. En svært godt mottatt single, som bare viste Madonnas evner til å kombinere det litt «edgy» med klubber og radiovennlighet. I et år der amerikanske og europeiske lister var nokså vidt forskjellige, ble Madonnas Music en av svært singler av året – som maktet å sette sitt preg i begge leire.

Også albumet Music ble svært godt mottatt. Og som på Ray of Light der hun hadde gravd frem William Orbit – valgte Madonna å samarbeide med et navn de færreste hadde hørt om. Men som allikevel var svært kjent i det europeiske klubbmiljøet: Mirwais Ahmadzaï.

På det måten fikk både låt og album et visst – og friskt – undergrunnspreg, selv om produksjonen aldri gikk ut over låtene. Lyd, tekst og musikk samarbeidet.

Både låt og album har siden blitt trukket frem som et av tusenårets – til nå – beste utgivelser, og blant annet Rolling Stone (magasinet) har inkludert albumet på sine topplister over tidenes beste.

I Norge oppnådde låten Music fire uker på toppen av listene, men i sum var American Pie mer populær da regnskapet over året ble gjort opp. Det skyldes nok ikke bare norske lyttervaner, men også at albumet spiste opp noe av singlen.

Music var også en av de låtene som ble gjenstand for Napsters lukking av tjenestene, da Madonna og selskapet gikk hardt ut mot publisering av låten på den nye – og allerede svært populære – nedlastnings-tjenesten.

To singler til ble utgitt fra albumet, der begge oppnådde listeplasseringer også i Norge. Først Don’t Tell Me (6) – og deretter What it Feels Like for a Girl (14).

Deretter la Madonna ut på en kort, men hektisk, verdensturné med opptredener i Europa og USA. Deretter tok hun seg til nok en film (Swept Away), før hun takket ja til tilbudet til å bidra til den kommende Bond-filmen: Die Another Day.

Og nok en hit.

Music var albumet som re-etablerte Madonna som ikke bare verdens største kvinnelige artist, men også som et navn som fortsatt kunne utfordrende – og musikalsk innovativ. Og det gjennomførte imaget på utgivelsen som cowgirl, ble senere et ikon – som skulle bli både etterlignet og nesten pariodert i en rekke filmer og musikkvideoer gjennom flere år.


MADONNA (f. 1958)

American Pie
(Don McLean)
2000 Maverick/Warner Bros.
Produsert av Madonna og William Orbit
Utgitt på albumet MusicMusic
(Madonna/Mirwais Ahmadzaï)
2000 Maverick/Warner Bros.
Produsert av Madonna og Mirwais Ahmadzaï
Utgitt på albumet Music