Melanie C – Never Be the Same Again – I Turn to You

Melanie C – Sporty Spice – Melanie Jayne Chisholm – skulle langt på vei bli den mest suksessfulle fra Spice Girls. Og det ikke lenge før hun brøt med krydderjentene og virkelig satset for fullt under eget navn.

Hennes store år ble nettopp 2000, der hun fint utkonkurrerte seg selv med Spice Girls’ noe labert mottatte tredjealbum. Da den daværende kvartetten tok «pause» på tampen av året, var det Melanie’s låter man husket av året.

Debutalbumet Northern Star leverte lytterne en nokså variabel blanding av låter og sjangre, men med en rød tråd et godt stykke unna hva Spice Girls hadde levert av dansbare låter. Hennes to første låter under eget navn, Goin’ Down og tittelsporet nådde aldri de norske listene. Men Melanie hadde allerede i 1998 hatt en låt under eget navn ute på markedet: Duetten When You’re Gone i tospann med Bryan Adams ⟶ .

Northern Star ble som album hjulpet i havn av rekke store navn bak produksjons-spakene, som Rick Nowels, William Orbit og Rick Rubin. Også på låtskriversiden fant man en hel bråte med kjente navn, men Melanie hadde en finger med som låtskriver på samtlige spor.

Allikevel og litt ironisk – og kanskje noe dumt for Melanies del – ble hennes to største låter fra albumet, de to singlene som kanskje lå fjernest fra det uttrykket hun selv forsøkte å skape. Det var også disse som ble hennes store i Norge:

Først r&b-flørten i Never Be the Same Again på vårparten sammen med Lisa «Left Eye «Lopes. Og siden den mer elektroniske I Turn to You på sensommeren. Begge nådde toppen av de britiske listene, og henholdsvis nummer 1 og 2 i Norge. Noe som gjorde Melanie C til et av årets største navn på den norske Topp 20-listen.

Northern Star ble som album også en storselger i flere deler av Europa, og står ennå som den mest solgte utgivelsen fra en Spice Girl under eget navn.

Melanie Cs videre karriere ble deretter rimelige oppstykket. På den kommende Reason (2003) tok hun enda mer kontroll over det musikalske uttrykket, noe som nok fremmedgjorde henne nokså mye for det tenåringspublikumet hun tross alt ennå hadde.

Resultatet ble nokså labre salgstall hjemme hos britene, men i alle fall moderat suksess på det tyske markedet. I Norge kom denne utgivelsen aldri inn på våre lister – noe Melanie C etter 2006 ikke maktet siden med verken album eller låter.

Videre ut tiåret maktet hun i alle til dels å holde seg stor på det tyske markedet, mens verken kritikere eller publikum var særlig nådige på det britiskspråklige markedet. Noe gjennombrudd under eget navn i USA fikk hun aldri. Det hjalp ikke på at hun, for å høflig sitere en britisk anmelder: Muligens hadde sine «vokale begrensninger».

Utgivelsene det siste tiåret brakte henne tilbake til det mer elektroniske lydbildet, noe som ga henne tilbake en viss popularitet hjemme i Storbritannia. Albumene nådde høyere på listene enn på et tiår, og denne gangen med til tider hyggelige tilbakemeldinger fra den britiske musikkpressen.

Sammen med et par-tre gjenforeninger i Spice Girls, ble deretter Melanie C. aldri borte fra verken scene eller medier. Og med årene vant hun nok noe kredibilitet hos de fleste, ved å standhaftig kjøre sitt eget løp uten for mye på salgstall og listeplasseringer.

Siden 1999 har Melanie C kommet med åtte studioalbum, hvorav det det siste fra 2020. Hun har også den britiske rekorden som kvinnelig låtskriver, der hun har vært involvert i elleve britiske nummer 1-hits- Og hun er også det eneste kvinnelige artisten som har toppet de britiske listene som soloartist, som en duo, i en kvartett – og som medlem av en kvintett.


MELANIE C (f. 1974)

Never Be the Same Again
feat. Lisa «Left Eye» Lopes
(Lisa Lopes/Lorenzo Martin/Melanie Chisholm/Paul F. Cruz/Rhett Lawrence)
2000 Virgin
Produsert av Rhett Lawrence
Utgitt på albumet Northern StarI Turn to You
(Billy Steinberg/Melanie Chisholm/Rick Nowels)
2000 Virgin
Produsert av Rick Nowels
Utgitt på albumet Northern Star