Opus X – Loving You Girl

De kom fra ingensteds og fikk årets største nok låt. Og de forsvant sporløst. Dette er den forunderlige historien om Opus X.

Opus X var brødrene Max (f. 1978) og den sju år eldre storebroren Carsten Moss. Begge fra Raufoss. Med Loving You Girl fikk de helt overraskende en av 2000s største sommerslagere, og årets mestselgende norske single.

Den ble noe av en gjenganger på Nattønsket gjennom både sommer og høst, og brødrene Moss opptrådde plutselig på festivaler og Hit40 – omtrent rett fra hjemmestudioet på Toten. Balladen og sjangeren var svært unorsk, med klare referanser til så vel Bee Gees ⟶ som Michael Jackson . Og kanskje med en lite dæsj Savage Garden ⟶ i grunn?

De ble omtalt som en soulduo, men opererte vel mer i et typisk amerikansk r&b-land – kanskje med noen flere hvite referanser enn sjangeren ellers.

Opus X hadde i 2000 fått kontrakt med Sony på bare rappen, men sommerhiten kom nok bråere både på brødre og plateselskap enn hva man hadde forespeilet seg. Noe videre materiell å gi ut, var ikke klart. Og da endelig neste single nådde radioene, In the Heat of the Night, noe senere på året – ble resultatet en dundrende fiasko.

Det var ikke noe slikt, en slentrende storby-soul, folk verken hadde forventet eller ville ha.

Da omsider Opus X hadde et helt album klart, gikk det ikke stort bedre. Og det selv om låten Girl What’s Up reddet duoen i ble en av tidenes største norske døgnfluer, der den maktet å krype seg inn på en nummer 18 på Topp 20.

Albumet, Based on a True Story ble for det meste slaktet i norsk presse, og publikum var etter mottakelsen å dømme nokså samstemte i det. Uttrykket var unorsk og vågalt, og like unorsk produsert av brødrene selv. Men den nesten for påfallende flørten med amerikanske lydbilder, falsettosang – og kanskje noen allerede da avleggse rappe-vers … Det holdt bare ikke mål verken for kritikere eller lyttere.

Opus X var ganske kjapt historie. Og like raskt forsvant både Max og Carsten selv. Omsider sporløst. De har siden nektet å la seg verken intervjue eller omtale popflørten fra starten av tusenåret.

De virker allikevel å ha holdt liv i hjemmestudioet i noen år, og var involvert i et par-tre låter gjennom IL Tempo Golf & Country Club(!). Et prosjekt satt sammen som en noe diffus duo med navn Argentino feat. Gigantene, med blant annet låter som «11 skitne menn» satt i ekte chipmunk-terreng.

Lang senere ser det ut som om Max fant veien inn i reklamebransjen, og Carsten … Carsten Moss stod i 2013 noe plutselig på scenen som keyboardist og låtskriver i Carol Deckers gjenfødte utgave av T’pau ⟶ .

Loving You Girl var i sin tid stor nok til at den i flere år nærmest ble en liten standard på daværende MTV Nordic, og langt senere i 2021 fikk låten bokstavelig talt en ny vår gjennom en utgave fra trønderen og Korea-favoritten Peder Elias.

Låten skilte seg i 2000 klart ut fra samtidige norske navn. Brødrene var definitivt både modige og talentfulle navn innen norsk pop på denne tiden. Og med litt større inputs og hjelp fra eksterne låtskrivere og produsenter: Kanskje kunne Opus X’ historie sett noe annerledes ut?


OPUS X

Loving You Girl
(C. Moss/M. Moss)
2000 Epic
Produsert av MozBroz
Utgitt på albumet Based on a True Story