Eros Ramazzotti – Cose delle vita

Eros Ramazzottis Cose delle vita hadde allerede i 1993 vært en stor hit i flere land, da han fire år senere lanserte en ny versjon i duett med selveste Tina Turner . Og dermed ble også norske platekjøpere hektet.

Eros Walter Luciano Ramazzotti (f. 1963) var fra bydelen Cinecittà i Roma, mest kjent for sitt store studiokompleks der en rekke store italiensk-amerikanske filmer klassikere i sin tid ble skapt.

Oppmuntret av faren, som var pianist, grep han gitaren fra sjuårsalderen. Og forsøkte seg inn på musikkstudier etter skoletiden, uten å lyktes. I stedet søkte han etter diverse talentkonkurranser, der han atten år gammel fikk oppmerksomhet fra den italienske musikkbransjen.

Han første låter ble heller ignorert, men via manageren Renato Brioschi fikk han en plass i 1985s nykommer-kategori av italienernes hjertebarn, Sanremo-festivalen. Og selv om låten Cuori agitati kun ble nummer seks der, ble singlen gjennom våren og sommeren en stor hit. Ikke bare i Italia, men også i nabolandene.

Ramazzotti innledet deretter et fast samarbeid med produsent og låtskriver Pierro Cassano, samt tekstforfatteren Adelio Cogliati. Sammen la de grunnlaget for tre kommende suksessalbum, der låter og utgivelser etter hvert spredte seg land for land nordover i Europa.

Han gjorde det også for vane å gi ut albumene i to versjoner, en italiensk – og en spansk. Og dermed spredte Eros’ låter seg raskt også over til det store spanskspråklige markedet på begge sider av Atlanteren.

I løpet av 80-tallet solgte Eros millioner av album, uten egentlig å oversvømme hjemlandet med verken listeplasseringer eller topplåter. Han var en stund faktisk større i nabolandene – og av en eller annen grunn Nederland – enn på hjemmebane,

En grunn var kanskje at italienerne så på ham et slags tenåringsidol – noe han på flere måter var. Der han utfordret de mer tradisjonelle italienske og melodiøse slagerne, med klare referanser til mer anglo-britisk basert gitarbasert poprock.

Han hadde også en særegen stemme, som ofte fikk både ros og stryk fra kritikerne. Men også en særegenhet. Og kombinasjonen førte til at Eros’ låter nokså tidlig også fikk omtale i Norge.

Fra inngangen til 90-tallet fikk han en nokså god mediadekning her til lands, og utover tiåret ble flere av låtene hans gjengangere i radiokanalene. Samtlige av hans album dette tiåret solgte riktig så godt, men han savnet kanskje den helt store hiten som virkelig fikk salgstallene til å ta av.

Foruten de gjennomførte tospråklige utgivelsene, hadde nok Eros tatt med seg noen knep fra nabolaget i Cinecittà. Han gjorde alt fra sine første album det til en vane å ta med seg duettpartnere på enkelte av låtene.

At han i forbindelse med sitt første samlealbum – Eros – utgitt i 1997, hadde med seg Tina Turner som gjestevokalist, var derfor slett ingen stor overraskelse. Utgivelsen var heller ingen ordinær best of, og inneholdt like mye nyinnspillinger, som originalversjoner og nye låter.

Samarbeidet var låten Cose della vita, gjenutgitt med den engelske parentesen Can’t Top Thinking of You. Låten hadde vært en hit for Eros i flere land tilbake i 1993, da med særdeles suksess på det spanske markedet og i Mellom-Europa.

I nyutgaven ble den hans største – og eneste – egentlige hitlåt i Norge, der singlen nådde en fjerdeplass i vårmånedene. Den fikk ikke så lang fartstid på Topp 20, men selve albumet ble noe av en storselger der den nådde toppen av landet albumlister.

For Tina Turner var dette hennes siste visitt på norske lister, ikke så rart da hun la opp som artist året etter. Eros fortsatte imidlertid den store karrieren, og han ble blant de svært få navnene som skulle overleve Spotify-æraen og også selge godt etter omveltningene i musikkbransjen på 2000-tallet.

På hjemmebane har Eros Ramazzotti til tider fått kritikk for å selge musikken «ut av landet», men han er allikevel utvilsomt en av landets virkelig store vokalister og artister ennå i dag.

Nettopp fra tiden rundt Cose della vita i 1998, tok han også fullstendig kontroll over både låtskriving, produksjon og karriere. Og har vist at han stadig kan fornye seg. Uten å vike fra det arketypiske og melodiøse, alltid med sin italienske bakgrunn i grunn.

Han har per i dag utgitt tretten album, trolig solgt tett opp mot 60 millioner album verden over. Og er utvilsomt blant de italienske artistene som de siste årene har satt sitt største preg på listene nær sagt i alle verdensdeler.


EROS RAMAZZOTTI & TINA TURNER

Cose della vita (Can’t Stop Thinking of You
(Piero Cassano/Adelio Cogliato/Eros Ramazzotti/J. Raiston/Tina Turner)
1997 DDD
Produsert av Eros Ramazzotti
Utgitt på samlealbumet Eros